Pages

Friday, April 22, 2011

Tak Sangka Ada Orang Jeles!

*Sepatutnya entry ni ditulis dalam 3 minggu yang lepas tapi atas sebab-sebab tertentu, cik nin baru dapat tulis hari ni... Maaf yek kepada pihak-pihak yang berkenaan. ngee~~

Entry ni cik nin tujukan khas buat cik pulau dan GB sebagai reply kepada entry cik pulau yang ni

Haha...tak sangka cik nin. ada jugak orang jeles dengan cik nin sampai macam tu sekali. Takat labu sayong je pun... kehkehkeh... Tapi takpe... Jeles ke arah yang mendatangkan kebaikan memang digalakkan. Kalau jeles ke arah nak menjatuhkan orang lain tu yang kena pikir banyak kali. Lagi pun, jeles cik pulau dan GB tu bertempat malah mendatangkan rezeki pulak kepada pengusaha labu sayong. Haa... tak ke mulia tu? =)

Ni labu sayong cik nin yang menjadi dambaan cik pulau dan GB. haha..
izinkan cik nin perasan jap. =p

Tapi cik nin nak bagi tips sikit sebelum cik pulau dan GB nak guna labu sayong tu. Tips ni cik nin dapat daripada penjual labu sayong di Perak. (Kat Perak memang femes dengan labu sayong). Penjual tu kata, labu sayong yang baru dibeli tak boleh digunakan terus. Ada beberapa perkara yang perlu dibuat dulu sebelum nak isi air dalam labu sayong tu untuk diminum.

Perkara-perkara yang perlu dibuat adalah seperti berikut:
1. Rendam labu sayong yang baru dibeli di dalam baldi/besen berisi air selama semalaman. (Tenggelamkan labu sayong tu sepenuhnya dalam air tu).
2. Dah rendam semalaman, keluarkan labu sayong tersebut dan cuci sehingga bersih dengan air.
3. Bila dah diyakini bersih, barulah boleh diisi dengan air... ^_^
4. Ops! tapi air yang terlampau panas menggelegak perlulah dibiarkan sejuk sedikit terlebih dahulu sebelum dituang ke dalam labu sayong. (agak-agak suam-suam kuku tu boleh la masuk)

Ok, tu je tips yang cik nin boleh kongsi sebelum menggunakan labu sayong ni. Kalau sesiapa yang ada tips-tips lain, boleh la share kat ruang komen di bawah ni ye.. =)

Kepada cik pulau dan GB, selamat menggunakan dan minum air dari labu sayong... segaaarrr gitu! ;D
 


With Love,

9 comments:

PReDicToR said...

seram je labu nei!!

Cik Nin said...

org kebudayaan xleh tkut dgn labu ni... hik2... ;p

Razi aka KOmeng said...

knp xbeli labu yg moden skit...agk horror la tgk labu nie..ngeh2..mcm2 boleh isi..

Cik Nin said...

haha... tu la. masa beli tu entah nape nak color itam. padahal ade je color coklat cerah tp color itam gak yg menjadi idaman hati. tp ble dh lama guna, rasa mcm xlawa la plk. nganganga... tp still syg ^_^

misz myza said...

awakkk.. labu sayong ni nak gune sbg ape??

cik pulau said...

hahhahahha..nampak gayanya..pesanan cik nin tu dah dipesan oleh tukang beli itu kepada cik pulau..hahaha

tak buat lagi.. nak isi air kat umah..
adiah untuk mak tu.. hahahaha..;p

Cik Nin said...

misz myza> utk isi air. klau isi air dalam tu, nnt air jadi sejuk je. sedap minum :)
tapi ada jugak org buat hiasan. yg ni dh slalu digunakan so kecantikan warna hitam aslinya dh hilang. heee...

cik pulau> haa...bagus2. cik nin takut dia terlupa pesan jek tu yang bgtau kat sini tu. hehe...
nnt kem salam kat mak cik pulau ye... rndu plk kat die ^_^

NICK IRFAN said...

labu sayong?tetiba rasa seram plak tgk labu ni

Cik Nin said...

nick> seram? hehe...myb sbb rupa die dh x indah sbb slalu guna kot. tu yg nmpk seram tu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...