Pages

Tuesday, April 5, 2011

Main Masak2 Episod 5: Kek Pisang

Waaa...banyaknya pisang kat dapur...!!! Apa nak buat ni...???

Rileks... tak perlu risau resah gundah gulana... Cik nin kan ada... (heh~ :p)
Apa kata korang buat kek pisang dengan cik nin? Tapi cik nin punya resipi kek pisang ni tak sama macam resipi kek pisang yang kat kedai tu. Lain sikit. Rasa dia lebih macam muffin kenny rogers. (ceyh, bajet gler...haha...) Tapi ni bukan cik nin yang cakap yek. Ni ibu cik nin yang cakap. Resipi tu pun resipi dia. Cik nin tukang ngikut jek. Buat pun sebab dia yang teragak and pisang banyak kat rumah. Ngee~~ ^_^

Ok, macam biasa, sediakan lah pen dan kertas untuk salin atau printer untuk print resipi ni yek ;)

Dah sedia semua....??? 

Wokeyh! Jom kita mulakan sekarang! ;D

Kita start dengan bahan-bahan dulu...

Bahan-bahan:
2 cawan pisang yang dah dilenyek-lenyekkan
2 ketul butter (2 x 250 g)
2 cawan gula (kalau boleh kurangkan 1 cm dari mulut cawan sebab takut manis sangat)
6 biji telur
1/2 tutup esen pisang
2 cawan tepung kek
1/2 cawan tepung gandum
1/4 tin susu pekat

Cara-cara nak buat pulak:
1. Panaskan oven
2. Kisar gula sampai halus
3. Satukan gula yang dah dikisar dalam bekas yang mengandungi butter kemudian putar sehingga sebati.
4. Masukkan telur sebiji dan putar sampai nampak kembang. Ulang langkah ni sampai habis semua telur.
5. Masukkan esen pisang dan putar.
6. Masukkan pisang dan putar lagi.
7. Masukkan tepung kek dan tepung gandum. Putar sampai nampak halus. (Boleh juga kaup balikkan dengan senduk kayu)
8. Tuang susu pekat; buat dalam 3 setengah bulatan bekas. 
9. Sapu loyang dengan butter supaya kek tak melekat kat loyang.
10. Tuang adunan ke dalam loyang.
11. Masukkan ke dalam oven. Bakar dalam suhu 120-130 darjah celcius selama lebih kurang 1 jam setengah atau sehingga masak.
12. Siap!

Taraaaa....!!! =D



Senang je kan? Ni first time sebenarnya cik nin buat kek pisang ni. Tapi kalau perasan, cara dan bahan-bahan dia lebih kurang je macam resepi yang ni, betul tak? So sesiapa yang pernah cuba resipi tu mesti boleh buat resipi kek pisang ni jugak.

Selamat Mencuba.. ^_^

With love,


2 comments:

mashi said...

enin2..nk bg petua nih buat kek pisang..sebelum msokkn dlm loyang 2 gaulkan dlu dgn coklat rise sikit...nt ble pas bkr dier akn nmpk itam sikit2 bjet ala2 pisang gitu...heee

Cik Nin said...

waaahhh yeke... ok2. next tyme enin try. insyaAllah.. tq mashi.. ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...