Pages

Tuesday, March 8, 2011

Kelestarian? Ape tu???

Assalamualaikum...

Hai u olz... (baca dgn nada gedik2 santai yek. ;p)
u olz buat ape weekend hr tu???
cik nin ade program tau... kat skolah di negeri sembilan. Tapi hari sabtu je la. Hari ahad free...
Walaupun program tu hari sabtu je, penatnya tok sah dok kata la. Slamat satu hari je. Kalau berhari-hari...? Alamatnya pengsan la cik nin lepas abis program...huhu... Dah la cik nin dah lama tak joging so stamina pun dah kurang. uhuk~

Ok, sambung citer.

Mesti ada yang tertanya-tanya apa yang cik nin dok buat kat sana kan? Ce cter. ce cter. (erk. ada ke orang tanya...? perasan je cik nin ni kan. ngee~~)

Haa.... ni lah yang cik nin nak cter nih.
Macam yang cik nin kata tadi, cik nin buat program kat sana bersama-sama dengan 12 orang lagi rakan cik nin. Sekolah tu sekolah menengah. Nama dia SMK Yam Tuan Radin. Nama program kami pulak Program Kelestarian Pendidikan. *Erk. Kelestarian? Apa tu?

Mula-mula tu kami pun macam 'pending' jugak apa maksud kelestarian tu tapi lepas pensyarah kami terangkan maksud dia barulah kami faham...SIKIT... hakhak.

Kelestarian tu sebenarnya perkataan bahasa melayu dari kata dasar 'lestari' yang bermaksud tidak berubah-ubah atau kekal. Maknanya program yang kami kena buat mestilah ada sangkut paut untuk mengekalkan beberapa aspek pendidikan. Setelah berbincang dan membuat persiapan selama kurang daripada sebulan, akhirnya gambar-gambar di bawah ni lah hasilnya...

Ok, tak nak celoteh panjang lagi dah. jom tengok apa yang kami dah dera...ops! silap. apa yang dah kami buat kepada pelajar-pelajar di sana.... ^_^



Shooting dulu dalam bas sebelum sampai di tempat kejadian


Dah sampai... Masa untuk pendaftaran...^_^


Setting tempat pameran


Proses mengumpulkan pelajar pulak


Bagi2 tag nama. Haa...tag nama pun tradisional tau. nak lestarikan warisan budaya la katakan... (tak tahu lah warisan budaya kaum mana maskin tape tu. hehe...)


Haa...semua kena nyanyi tau


Bagi peluang breakfast dulu sebelum 'diseksa' dengan lebih teruk lagi. ngeh3...


Pameran barangan tradisional bermula. Sape nak tengok...? Lai lai...


Berposing depan banner


Slain handle students, kami juga jadi phographer. DSLR tu...!!! Jangan main2...
(padahal pinjam fakulti punya je...kuikuikui...)


Lukis diri sendiri guna tangan yang bukan tangan biasa menulis. So ni lah hasilnya. Orang lidi pun, orang lidi la...hik3...


Main galah panjang. (Erk. Mana galah dia...??? :p)


Buat kolam. (bukan kolam renang yek)


Haaa...bukan tu je. Kami jugak menyuruh mereka...

bina bangunan guna kad


dan kami musnahkannya...muahaha... ';...;'


kesian...terpaksa bina balik


Ada juga antara kami yang....

...'dera' diorang buat wau.

Kemudian...

...menyuruh mereka berposing dgn wau masing2.


Sebelum.....
.
.
.

...menerbangkannya...!!! =D


Selain tu...

...ada antara mereka yang diminta merancang startegi
untuk menyelamatkan telur masing-masing

dan...

...merancang strategi dalam membina payung terjun
kerana...
.
.
.

...payung terjun tu lah yang akan bawa turun telur tu nanti...

Penentuan pemenang pulak berdasarkan payung terjun yang paling lambat turun dan telur yang tak pecah.

*Fuh! nervous2!


Kalau strategi-strategi yang disusun tak menjadi...

*Ketepek!
Inilah padahnya...


Namun, masih ada yang bernasib baik... =)



Peserta pertandingan tulisan kaligrafi ni pun hebat-hebat jugak


Begitu jugak dengan peserta tulisan khat


Cari apa tu kat situ...??? ni mesti nak mintak roka kat akak tu kan,kan,kan? :p


Haaa...tu lah antara aktiviti yang kami buat kat sana. Alhamdulillah...segalanya berjalan lancar.
Special thanx to pihak SMK Yam Tuan Radin, Lukut, Negeri Sembilan kerana sudi menerima kehadiran kami yang serba kekurangan ni... Mohon maaf klau terdapat sebarang kesilapan sepanjang kami mengendalikan program ni. Terima kasih jugak atas beberapa sumbangan yang diberikan. Kami amat menghargainya. =)

Kepada semua groupmates cik nin... You all did a great job! well done girlz! ^_^


7 comments:

Tasha said...

congratulation korang~

nmpk mcm mantap. semoga dapat A

cik pulau said...

wahhh.. cik pulau pun excited nak buat entri pasal ni neh.. lalala~

tapi that day memang enjoy sakan..
even badan sangatlah penat.. tapi ok je....
ahaha.. well done sume!!! ^^,

PReDicToR said...

wahh baru ingat nk wat entry nei...dah wat sparuh...xjd la nak post....aiseh....

ape2 pn...well done guys....sory salah silap n trkasar bhasa...eh yeke...kasar ke...trsilap kata...correct

Cik Nin said...

sha> tq so much sha... alhamdulillah... nak kata mantap sgt tu tak jugak tp hampir smuanya berjalan sprti yg dirancang. syukur sgt :) dpt a? amin kan je la... amin... hehe...

cik pulau> tu la kan. best sgt. yg paling best ble tgk bdk2 tu ceria buat aktiviti. suka sgt cik nin tgk ^_^

Cik Nin said...

predictor> xpe nora, buat je... nina pn nk baca nora pny jgk. topik yg sama tp isi n cara tulisannya berbeza... ;)

cleo said...

wah!!!! sgt best!!! terasa cm nk jadi dak2 balek je, nk join!! hehe

Cik Nin said...

cleo a.k.a aizh> bole2. nnt klau ade program mcm ni lg k.nina ajak. tp xtau la ble kan. ngee~~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...