Pages

Monday, October 24, 2011

Jadi Cikgu Tadika Bukan Takat Ngajar Je Tau!

Ho ho ho... apa panaz sangat bunyi tajuk tu...? Macam ada orang gaduh jek?

Haha... mana ada la... Takde sape sape pun yang bergaduh... Saja je buat tajuk macam tu. Nak bagi hangat sikit hari-hari anda yang mana dah mula dingin tu. Macam radio hot fm, "lebih hangat daripada biasa". hehe... Tapi ingat, jangan terlebih hangat sampai hangit sudah la yek.

Cik nin sebenarnya nak cerita yang hari ni baru cik nin sedar jadi cikgu tadika ni bukan takat mengajar dan mendidik je tapi kena jugak jadi make up artist! Haaa... kellas tak kellas kau! Kellaas kau maria! Haha...


Hari ni ada phorography session. Last week masa senior teacher mintak assistant teacher datang awal untuk siapkan diorang, cik nin ingat assistant teacher je la yang kena make up kan diorang. Masa tu cik nin rasa selamat la. Sebab terus terang cik nin kata, cik nin tak reti make up kan orang dan tak pernah make up kan orang. Kalau orang yang make up kan cik nin ada lah. Cik nin make up kan diri sendiri pun jarang. Tu pun pakai yang simple simple je. Takde la sampai pakai blusher etc.


Tetiba tadi, sesampai je cik nin kat tadika, assistant teacher mintak cik nin make up kan students kelas cik nin (3 to 4 years). Cik nin apa lagi. Dalam hati, "adeh, kena jugak ke aku yang make up kan? Naya la muka budak-budak ni nanti..."

Tapi kerja tetap kerja. Cik nin duduk sebelah assistant teacher tu, tengok dulu dia make up kan budak macam mana. Sambil tu cik nin makan kuih. (haha... tak senonoh punya teacher. konon lapar sangat la tak breakfast dulu sebelum keluar rumah tadi. ngee...)

Then, lepas dah tibai sebijik kuih sambil 'belajar' make up, cik nin pun mula lah mencari mangsa pertama. Mula dengan eye shadow... (tak yah pakai compact powder sebab compact powder takde. so terus pakai eye shadow je). Mula mula macam ketar gak la tangan. Pastu dah letak eye shadow, tengok, eh. apasal macam tak pekat je aku make up kan? Tengok budak sebelah. Menyerlah pulak eye shadow dia. Tak leh jadi ni. Tetiba datang principal, dia pun suruh pekatkan. Dia kata, nanti untuk persembahan kena lagi pekat sebab on stage, ada camera etc and need to be fast. Cik nin pun iyakan aje. Dalam hati, "waduh... kok gawat nih! hee..."

Tiba time blusher pulak. Lagi cik nin resah. Dah la principal ada kat sebelah. Cik nin pulak memang tak pernah langsung pakai blusher kat pipi sendiri ni kan pulak nak pakaikan kat anak orang. Tapi confident tetap confident. Cik nin ambil je blusher tu and main bubuh je kat pipi budak tu. Serius. cik nin rasa macam bodoh sangat masa tu. Tak tahu nak tepek blusher tu kat mana. Pastu bila principal tengok, dia pun kata, "jangan letak kat bla... bla... bla...kena letak kat bla...bla..bla...suruh dia senyum dulu then etak kat cheek dia (bahagian atas)... bla..bla..bla... " Fuh~ selamat dia ajar. So cik nin boleh je la follow. Tapi ada jugak dia kata, "you tak pernah pakai ke ...(blusher)..." Cik nin pun ngaku je la. Dah memang macam kayu make up nya, nak buat macam mana... huuu....

Tapi lepas dia ajar beberapa cara untuk make up tu, cik nin baru rasa confident sikit. And bila dah make up beberapa orang, baru cik nin confident untuk make up orang. Alhamdulillah... Tapi of course la yang simple simple je. Kalau nak suruh cik nin make up untuk pengantin, memang kirim salam syahdu je la yek. hehe...


Ok, tu je la celoteh cik nin buat masa ni. Nanti next entry insyaAllah cik nin akan kongsikan tentang buku yang cik nin baru je baca. Very interesting. Tunggu ye. Daa~~~ ^^


With Love,

4 comments:

nabilazhar said...

wahhh cik nin seronok nye jadi cikgu tadika...hehehe smart readers amik cikgu camne eh???cik nin walk in interview ke tgk iklan dlm paper or mana2??? :)

cik pulau said...

bukan takat ckgu tadika..
cikgu sek men pn boleh jadi macam tu gak..
haha..
ehh..sama lah kita..
tak reti make up gak.. errrr

roha said...

teruskan usaha berbakti pada agama, bangsa dan negara

Cik Nin said...

bel> nina tgk iklan kat mudah. pastu call trus dia suruh dtg isi borang (sekali dgn interview la kot. tp lebih kpd sembang2 je. kikiki...) then tggu dlm beberapa mnggu, alhamdulillah dpt. ingatkan x dpt sbb cara dia tny tu mcm xde hrpn jek. hee...

cik pulau> aah, btul2. ckgu ni mmg kna serba tahu. daripada x tahu msti boleh jd tahu punyala sbb dh terpaksa. huhu...

roha> insyaAllah. amin.. tq roha.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...